آليش در جمهوري اسلامي ايران : آليش از رشته هاي سنتي و بومي مناطق شمال و شمال شرق كشور بوده و از قدمت ديرينه اي بر خوردار ميباشد اين رشته ورزشي به نام اعياد و جشن هاي ملي و مذهبي ومراسم ازدواج در استانهاي مازندران , گلستان و شمال خراسان برگزار مي شود . آليش يا كشتي با كمربند با استفاده از كمربند و در زمين هاي خاكي و ماسه اي و چمن برگزار شده و تماس هر يك از نقاط بدن كشتي گير با زمين، باعث باخت آنها مي شود . فدراسيون ورزشهاي همگاني به منظور ارج نهادن به ورزش هاي سنتي و بومي و محلي، رشته ورزشي گورش را تحت پوشش خود در آورد . با توجه به شباهت بسيار نزديك گورش با آليش باعث گرديد تيم جمهوري اسلامي ايران به تورنمنت هاي مختلف اعزام شود , از سال 1993 تيم گورش جمهوري اسلامي ايران در فدراسيون آسيايي آليش انجمن آليش – ايران را فدراسيون ورزشهاي همگاني تاسيس و از سال 1381 به صورت رسمي آغاز به كار كرد
منبع : پاتوق
از آلیش بیشتر بدانید :
قوانين ومقررات رشته ورزشي آليش
آليش درزبان تركي به معناي شروع كردن وگرفتن است كه برروي يك نوع كشتي محلي كه بالباسي ويژه انجام ميشود،نام گذاري شده است ودراصطلاح محلي به اين رشته كشتي باشال نيز گفته مي شود.
آليش ازسالهاي بسياردوردركشورهايي چون قرقيزستان ، ازبكستان ، ليتواني ودرايران نيز درمناطقي ازجمله استان خراسان شمالي ،گلستان ،مازندران وآذربايجان غربي برگزار مي شده است .
اهداف :
1- ايجادنشاط وسلامت جسمي وروحي براي تمامي سنين
2- بارور ساختن شخصيت ورزشي مردان وزنان ازطريق ورزش آليش
3- پر ثمر نودن اوقات فراغت ازطريق برگزاري مسابقات
ابعاد زمين بازي
زمين مسابقات عبارت است از تشك استاندارد كشتي به ابعاد 10 در10 يا 14در14 ويا13در13 ويا 16 در16
هيات داوران ومسئولين مسابقات :
اين هيات شامل 14 نفر ازجمله 8 داور ،يك رئيس تشك ،مسئول اجرايي ،دبير ،يك منشي ويك دكتر مي باشد.
نحوه برگزاري مسابقات :
1- مسابقات دربخش آقايان درچهار رده سني برگزار مي شود كه نونهالان درسه دقيقه ،نوجوانان وجوانان درچهاردقيقه وبزرگسالان درپنج دقيقه به رقابت مي پردازند.
2- مسابقات دربخش بانوان نيز در چهار رده سني به انجام مي رسد كه نونهالان دردو دقيقه نوجوانان وجوانان در سه دقيقه وبزرگسالان نيز در4 دقيقه به روي تشك خواهند رفت .
توجه :
رده بندي سني گروههاي فوق به قرار زير است :
نونهالان : بين 10 تا14 سال نوجوانان : بين 14 تا 17 سال
جوانان : بين 17 تا20 سال بزرگسالان : از 18 سال به بالا
اوزان :
1- آقايان :
- دررده سني نونهالان : 30 - ، 33 - ، 36 - ، 39 - ،42 - ، 49 - ، 57 - ، 61 - ، 65 - ، 69 - ، 73 - ، و 73 + كيلوگرم .
- دررده سني نوجوانان 55 - ، 60 -، 66 - ، 81 – و 81+ كيلوگرم .
- جوانان وبزرگسالان : 60 – ف 66 - ، 73 -، 81 - ، 90 -، 100 – و 100 + كيلوگرم
اوزان بانوان :
- نونهالان : 30 - ، 33 -، 36 - ، 39 - ، 42 – ، 45 - ، 49 - ، 53 - ، 57 - ، 61 - ، 65 - ، 69 - ، 73 – و73+ كيلوگرم .
- نوجوانان : 44 - ، 48 - ، 52 - ، 57 - ، 63 – و 63 + كيلوگرم .
- جوانان : 48 - ،52 - ، 57 - ، 63 – و70 كيلوگرم .
- بزرگسالان : 52 - ، 57 – ، 63 - ، 70 - ، 78 – و78 +كيلوگرم.
تاریخچه آلیش آلیش در زبان فارسی به معنی مبایحه و در زبان ترکی به معنای شروع کردن و گرفتن میباشد که به عنوان یک نام بر روی یک نوع کشتی محلی نهاده شده که به آن کشتی با شال هم میگویند. این ورزش از سالهای بسیار دور بصورت یک کشتی سنتی در کشورهایی از جمله قرقیزستان، ازبکستان، ایران، لیتوانی، قزاقستان، ... و در کل، آسیای میانه دارای ریشه بوده و در سرزمین پهناور ایران در مناطقی از جمله استان خراسان، گلستان، مازندران، ... دارای آثار دیرینه میباشد. فعالیتهای بینالمللی این ورزش از سال 1990 آغاز گردیده و قوانین مسابقات آن توسط آقایان بای آمان آرکین از قرقیزستان، عبدالکریم سودی از ایران، ناصر عزیزوف از ازبکستان، ویلتا کنتا تاس از لیتوانی تنظیم گردیده و در سال 1995 اولین دوره مسابقات بینالمللی آلیش با قوانین متحد الشکل در کشور قرقیزستان در دوبخش آقایان و بانوان برگزار شد. هم اکنون 39 کشور جهان دارای فدراسیون و انجمن رسمی و 58 کشور جهان بصورت غیر رسمی در این زمینه فعالیت دارند و در حال حاضر این رشته دارای فدراسیون بین المللی – فدراسیون در قاره های آسیا – اقیانوسیه – اروپا – آمریکا و آفریقا میباشد. فدراسیون بین المللی در حال حاضر در کشور لیتونی شهر ویلنیوس و مقر فدراسیون آسیائی در کشور قرقیزستان شهر بیشکک و فدراسیون آفریقا در کنگو و فدراسیون اروپا نیز در شهر ویلینوس لیتوانی میباشد. شایان ذکر است ریاست فدراسیون بین المللی آلیش در دور دوم بعهده آقای محمد علیپور از ایران و فدراسیون مذکور در ایران مستقر بوده است. |
راه اندازي فدراسيون بين المللي کشتي چوخه
4 ايراني به عنوان اعضاي هيات موسس برگزيده شدند کليات تاسيس فدراسيون بين المللي کشتي چوخه تصويب شد و طي آن 4 ايراني به عضويت هيات موسس اين فدراسيون درآمدند.در جلسه اي که به اين منظور در مشهد تشکيل شد4 ايراني بنام هاي افشين داوري، عبدالکريم سودي، محمد رضا قرباني و محمد رضا موذن به عنوان اعضاي هيات موسس برگزيده شدند.البته گنتاتاوس ويليتا رييس فدراسيون جهاني آليش و ولاديمير کراچنيکوف دبير کل کشتي هاي سنتي فيلا نيز ديگر اعضاي آن هستند.در اين نشست کراچنيکوف از تشکيل فدراسيون بين المللي کشتي چوخه خبر داد و مقرر گرديد نفرات ياد شده ظرف مدت يکسال اساسنامه و قوانين و مقررات را تدوين نمايند.همچنين مقرر شد در اين مدت آنها نسبت به جذب فدراسيون ها و انجمنهاي حداقل 30 کشور اهتمام کنند و آنرا به ثبت برسانند.بر اساس اين گزارش، بعد از اين اقدام رييس و اعضاي هيات رييسه فدراسيون بين المللي کشتي چوخه اتخاب خواهند شد.همچنين اين نفرات، جلسه اي با محمد عليپور رييس فدراسيون انجمنهاي ورزشي خواهند داشت تا در خصوص برنامه ها و راهکارهاي مناسب، بحث و تبادل نظر شود.